Destinul trist a nouă copii din Botoșani

0 Comments

În localitatea Codreni, din județul Botoșani, nouă copii își duc traiul cu stomacul gol și fără hăinuțe. Sunt săraci și se înghesuie în două paturi, iar cei care nu mai au loc, dorm în vatra sobei.

Le-a venit rândul lui Costeluș și Neculai să doarmă în vatră. Culcușul s-a încălzit de la focul din sobă, dar e tare întunecat, iar copiii ies de aici murdari și pe dinți de funingine.

În cele două cămăruțe de numai 16 metri pătrați, cu doar două paturi, se înghesuie în total 12 suflete. Fata cea mare are 23 de ani și la rândul ei, are trei copii mici, dar nu se înțelege cu soțul, așa că stă cu mama și frățiorii ei. Și mama s-a despărțit de soț, pentru că se certau mereu. Acum singurele care veghează asupra celor mici sunt mama și bunica.

„Dormim îngrămădiți. Unul peste altul. Unul la picioare, unul lângă cap, o serie în sobă. După ce se potolește focul, ei se bagă în sobă și dorm acolo. Nu avem unde. Doarme o seară ăsta, după aia celălalt. Fac cu rândul”, a spus Brândușa Ilaș, mama celor nouă copii.

Dacă doriți să îi ajutați, îl puteți contacta pe preotul Vasile Găina la numărul de telefon 0743.186.878.

Doi dintre frați sunt plecați la școala ajutătoare din Dorohoi. Unul dintre ei are numai note de 9 și 10 și primește bursă de merit. Acasă, însă, ai lor abia se descurcă de pe o zi pe alta din alocații și ajutorul social.

„Până vine alocația nu am ce să mănânc. Nu imi dă nimeni pentru că sunt straină. Am mâncat și mămăligă goală sau cu ceapă. Și copiii la fel. Ce mâncăm noi, aia și ei”, a mărturisit mama.

Preotul satului e singurul care îi mai ajută pe sărmani. Le oferăz copiilor o masă caldă, în fiecare zi, atunci când se întorc de la școală.

„Erau prin cimitir. Mă întrebam ce caută pe acolo, dar ei săracii căutau lumânări. Vai de viața lor. Atunci am zis că acești oameni trebuie ajutați”, a spus preotul Gheorghe Găina.

„Nu au nici mâncare câteodată, dar copiii merg la școală. Nu au absențe. Sunt copii silitori și inteligenți. Mama îi îngrijește așa cum poate”, a spus și Ligia Viziteu, asistent social.

Dacă l-ar întalni pe Moș Crăciun, copilașii nici nu ar ști ce să îi ceară mai întâi, pentru că totul le lipsește. Nu îndrăznesc să-și dorească jucării, conștienți că au nevoie de mâncare și hăinuțe călduroase.